Baletti Keres

Keres-baletti

 

Balletin keskipisteessä on virolaine shakkimestari Paul Keres, jonka on ansainnut maailman shakkiareenalla arvostetun aseman ja nauttinut melkein kansallissankarin maineesta, mutta jakanut myös maansa ja kansansa traagisen kohtalon. Hän, shakin taituri, joutui kestämään maansa miehityksen, epäonnistuneen paon, neuvostovallan loputtomat epäily ja myös järjestelmän vastustuksen maailmanmestarin asemaan pyrkiessään. Baletissa kohtaavat kaksi täydellistä maailmaa: shakki pelin ja ajattelun täydellisyyden ilmentymänä ja baletti – musiikin ja tanssin taiturimainen yhdistelmä. Molempien maailmojen kauniissa kuvioissa on jotain verrattoman selkeää ja kaunista.

Musiikin säveltämiseen ovat oman säväyksensä antaneet toisaalta shakin akateemisen pelin rytmi ja tempo, shakkinappuloiden tyylikkyys, mustan ja valkoisen minimalistinen kokonaisuus, mieletön kontrasti ja jännite, joita seuraa myös Keresin lempeä luonne, joka vedettiin mukaan maailmanpolitiikan hirmumyrskyn lailla kuohuviin tapahtumiin. Inspiroiva samanlaisuus on myös musiikin ja shakin aikakäsityksessä: reaaliaika vastaan tunnemaailma, elettävä aika.

Arkkitehti Ülar Mark on suunnitellut näyttämölle kuusi laatikkoa, kehyksen kuudelle muusikolle – kuusi soitinta, kuusi shakkinappulaa. Laatikko on ahdistava, laatikkomaisessa valtiossa elävän ihmisen kaikki aikeet ovat tiedossa. Laatikko antaa sävelmille mahdollisuuden jokaisen jousen ja ilman värähtelyn yksilölliseen tulkitsemiseen, pikkuruisten vivahteiden esiin nostamiseen, uusien synteesien ja yhdistelmien luomiseen.

Ohjaaja: Teet Kask 
Säveltäjät: Timo Steiner ja Sander Mölder
Lavalla nähdään Yxus-ansambel, Kansallisbaletti Estonian tanssijat ja Viron filharmonian kamarikuoro. 

 

Baletti kuuluu EV 100 -musiikkiohjelmaan.

 

 

 

Tapahtuma alkaa
Ma, 29.10.2018 - 19:00 2018-10-29 19:00:00 2018-10-29 19:00:00 Baletti Keres <p><span><span><span><span><span>Balletin keskipisteessä on virolaine shakkimestari <strong>Paul Keres</strong>, jonka on ansainnut maailman shakkiareenalla arvostetun aseman ja nauttinut melkein kansallissankarin maineesta, mutta jakanut myös maansa ja kansansa traagisen kohtalon. Bulevardi 23-27 VIRO SUOMESSA web@virosuomessa.fi Europe/Helsinki public
Tapahtuma päättyy
 
Aleksanterin teatteri
Bulevardi 23-27
 

60.1634391, 24.9333445