Viro Helsingin kirjamessuilla

Kirjamessut

 

Torstaina 26.10. klo 13.00-13.30 Mika Waltari-lavalla

Tõnu Õnnepalu, PARATIISI (Kirjokansi)

Kirjailija Tõnu Õnnepalu, kääntäjä Jouko Väisänen, haastattelija Juhani Salokannel.

Järjestävät Viron kustannusyhdistys ja Kirjokansi

Meditatiivinen, jopa raamatullinen kertomus Hiidenmaalaisen pienen kyläyhteisön suurten muutosten vuosista, jolloin tuli vapaus. Kirjailija palaa viikoksi nuoruutensa maille ja herättää henkiin entisen kyläyhteisön ja ennen kaikkea omat nuoruusvuotensa siellä. Paratiisi on yksinäisyyden ja rakkauden korkea veisu.

Tõnu Õnnepalu on Viron tunnetuimpia nykykirjailijoita. Häntä on sanottu myös Viron eurooppalaisimmaksi kirjailijaksi. Maailmanmaineeseen hän kohosi romaanillaan Piiririik (suom. Enkelten siemen), joka Neuvostoliiton romahdettua toi Baltian maiden äänen myös läntisen Euroopan kuuluviin.

Paratiisi (viroksi 2009) on Õnnepalun rakastetuimpia kirjoja, josta Virossa on ilmestynyt useita painoksia. Siitä on muodostunut monelle lähes kulttikirjan kaltainen teos, johon on mukava palata ja joka ei menetä merkitystään kirjallisten sesonkien kiivaasti vaihtuessa. Romaanistaan Paratiisi hänelle myönnettiin A.H. Tammsaaren kirjallisuuspalkinto vuonna 2010.

Tõnu Õnnepalulta on suomeksi julkaistu romaanit Enkelten siemen (1994), Joonatanin kirja (1998), Mandala (2014) ja runokokoelma Kirje maalta (2011).

 

Torstaina 26.10. klo 13:00-13:30 Kullervo-salissa

Seppo Zetterbrg, UUSI VIRON HISTORIA (SKS)

Kirjailija Seppo Zetterberg, haastttelija Heikki Rausmaa

Järjestää SKS

Suomalaisten suosituin matkakohde Viro on nyt 99-vuotias. Miltä näyttää juhlavuoteen valmistuva Viro? Onko sen ja Suomen historialla mitään yhtäläisyyksiä? Zetterberg kertoo, mitä kaikkien pitäisi tietää Viron historiasta.

 

Torstaina 26.10. klo 15:00-15:30 Kullervo-salissa

KUINKA KUVATA LÄHIHISTORIAA?

Keskustelevat Ilmar Taska ja Sirpa Kähkönen, haastattelee Rain Kooli

Järjestävät Viron kustannusyhdistys ja Viron kirjallisuuden tiedotuskeskus

Viron ja Suomen lähihistoriassa on paljon vaiettuja tarinoita, joista ei ole ollut lupa puhua. Politiikka hallitsee historiaa yleensä yksiäänisesti, menneisyyden moniäänisyys taas toteutuu usein taiteen keinoin. Ilmar Taskan Pobeda 1946 ammentaa Viron 1900-luvun traagisesta lähihistoriasta. Kaunokirjallisuudessa ei esitetä valtavirran kertomusta, vaan keskitytään siviilien kohtaloihin kriisiaikoina, siihen mitä pienet ihmiset tunsivat historian tapahtumien myllerryksessä. Sekä Viron että Suomen 1900-luvun historia tarjoaa vielä paljon ammentamatonta dramatiikkaa. Ilmar Taskan romaani Pobeda osoittaa, että sodanjälkeisinä vuosina elämä Virossa muuttui koodiksi, jota piti osata lukea jos halusi jäädä henkiin.

 

Torstaina 26.10. klo 15:30-16:00 Kirjakahvilassa
Torstaina 26.10. klo 19:00-19:30 Takauma

Juhani Salokannel, NUOREN VIRON OMATUNTO (Vastapaino)

Kirjailija Juhani Salokannel, haastattelija Hannu Marttila,

Järjestävät: Viron kirjallisuuden tiedotuskeskus ja Vastapaino

Kertomus Viron kansalliskirjailija A. H. Tammsaaresta (1878–1940) on kertomus koko virolaisesta mielenmaisemasta. Se on myös kuvaus Viron historiasta, joka heijastuu Viron merkkimiehen elämänvaiheisiin. Kirja esittelee Tammsaaren tuotannon ajatellen suomalaista lukijaa.

A. H. Tammsaare on Viron kansallinen suurhahmo, jonka teokset elävät sanonnoissa ja saavat alati uusia näyttämötulkintoja. Tammsaaren elämää leimasivat ensin kansallinen herääminen ja pian Viron itsenäisyys. Myös neuvostoajan Virossa hänen teoksiaan julkaistiin, vaikkei niiden ideologia täyttänytkään vallanpitäjien vaatimuksia – tämä paradoksi piti yllä virolaista identiteettiä läpi vaikeiden vuosien. Virolaiset pitävätkin kirjailijaansa suurena ajattelijana ja kansallisena omanatuntona. 

 

Perjantaina 27.10. klo 11:30-12:00 Kullervo-salissa

VOIKO VIROLAISTA YMMÄRTÄÄ?

Keskustelevat Juhani Salokannel, Seppo Zetterberg ja Silja Vuorikuru, haastattelee Rain Kooli

Järjestävät Viron kustannusyhdistys ja Viron kirjallisuuden tiedotuskeskus

Suomalaiset ja virolaiset ovat kielisukulaisia ja heimoveljiä, mutta mielenlaatumme ja ajatusmaailmamme poikkeavat suuresti toisistaan. Ajoittain meidän on todella vaikea ymmärtää toisiamme. Miksi näin on? Piileekö syy kansojemme erilaisessa historiassa – vai onko ennemmin niin, että juuri ”se jokin” on johtanut erilaiseen historiaan? Miten tämä näkyy kaunokirjallisuudessa? Voisiko kaunokirjallisuutta lukemalla ja historiaan perehtymällä oppia ymmärtämään virolaisia paremmin?

Keväällä 2017 Suomessa ilmestyi kolme teosta, joilla Viron pohjiaan myöten tuntevat kirjailijat auttavat meitä ymmärtämään Viron historiaa ja kulttuuria sekä virolaista mielenlaatua: Juhani Salokannel, Nuoren Viron omatunto, Seppo Zetterberg, Uusi Viron historia ja Silja Vuorikuru: Aino Kallas – maailman sydämessä.

 

Perjantana 27.10. klo 16.30-17.00 Katri Vala -lavalla

Ilmar Taska, POBEDA 1946 (WSOY)

Kirjailija Ilmar Taska, haastattelija Juha Hietanen

Järjestää WSOY

Ilmar Taskan esikoisromaani Pobeda 1946 on harvinaisen hieno ajankuva sodanjälkeisestä Virosta, jossa ihmiset yrittivät elää normaalia elämää puutteen ja pelon keskellä.

 

Sunnuntaina 29.10. klo 16:30-17:00 Eino Leino-lavalla

Voldemar Veedam ja Carl B Wall, PURJEHDUS VAPAUTEEN (Arktinen Banaani)

Keskustelevat Asko Künnap, Meelis Niinepuu, Marko Matvere, kääntäjä Jouko Vanhanen, haastattelija Antti Tuuri.

Järjestävät Viron kustannusyhdistys ja Arktinen Banaani


Yksi kuuluisimmista virolaisista merenkulkutarinoista kautta aikojen. Vuonna 1945 kuusitoista virolaista pakolaista seilasi neljä kuukautta Amerikkaan yli Atlantin, aluksenaan pieni ja vuotava yksimastoinen rannikkopursi. Virolaisten ilmestyminen Norfolkin satamaan joulukuussa 1945 oli merkkitapaus, joka noteerattiin lehdissä ympäri maailmaa. Voldemar Veedamin ja Carl B Wallin vuonna 1952 New Yorkissa kirjoittamasta virolaisten venepakolaisten tarinasta tuli kansainvälinen myyntimenestys, joka käännettiin 30 kielelle.

Voldemar Veedam (1912 Tallinna –1983 Washington) oli virolainen urheiluhistorioitsija, kirjailija ja toimittaja. Hän pakeni vuonna 1943 Suomen kautta Ruotsiin ja sieltä edelleen USA:han vuonna 1945.

Tapahtuma alkaa
To, 26.10.2017 - 13:00 2017-10-26 13:00:00 2017-10-26 13:00:00 Viro Helsingin kirjamessuilla <p><strong>Torstaina 26.10. klo 13.00-13.30 Mika Waltari-lavalla </strong></p> <p><strong>Tõnu Õnnepalu, PARATIISI </strong>(Kirjokansi)</p> <p>Kirjailija<strong> Tõnu Õnnepalu, </strong>kääntäjä <strong>Jouko Väisänen, </strong>haastattelija<em> </em><strong>Juhani Salokannel.</strong></p> Messuaukio 1, Helsinki VIRO SUOMESSA web@virosuomessa.fi Europe/Helsinki public
Tapahtuma päättyy
 
Messukeskus
Messuaukio 1, Helsinki
 

60.2032506, 24.93657